aparate foto profesionale
joi, 5 noiembrie 2009

Citeşte şi ''Gripa AH1N1 - teoria conspiraţiei. Virusul a fost creat în laborator?'' - CLICK


Simptomele gripei AH1N1:
-febră, inapetenţă(lipsă de poftă de mâncare), rinoree, dureri de gât, tuse, greaţă, vomă,diaree

Ce este gripa porcină ?

Gripa Porcină este o boală cauzată de un virus aparţinând familiei orthomyxoviridae.Virusul infectează oameni în fiecare an cauza principală fiind contactul om- animale infectate.De asemenea virusul se trasnmite de la om la om.


Comparaţie între tulpinele gripale

* H1N1 (gripa porcină)

Se răspândeşte uşor prin picături pulverizate în jurul persoanei infective prin tuse şi strănut.

Simptome puţin severe, cu mortalitate redusă.

* H5N1 (gripa aviară)

Poate avea mutaţii rapide.

Poate cauza îmbolnăviri severe, pneumonii, etc.

Se răspândeşte uşor între păsări dar mai rar de la om la om.

Ce puteți face pentru a vă proteja de infecția cu noul virus gripal ?

  • Evitaţi contactele cu persoane bolnave
  • Evitaţi aglomeraţiile şi mulţimile
  • Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun
  • Când tuşiţi sau strănutaţi, acoperiţi-vă gura şi nasul cu o batistă de unică folosinţă; după utilizare, aruncaţi batista la gunoi



Accente epidemiologice

1. Rezervorul de virus: Deşi de origine porcină, nu s-au descris în anul 2009 cazuri de transmitere directă de la porc la om. Toate cazurile anchetate şi raportate au fost intra-umane.
2. Agentul de transmitere, principalul vector de răspândire a virusului au fost, nu animale sau păsări, ci avioanele (turism). În afară de vehicularea purtătorilor de virusuri la mari distanţe, aerul din avioane, reciclat, climatizat şi păstrat la condiţiile normale de presiune, este filtrat de particule supra micronice, deci ineficient pentru o parte dintre microbi şi pentru toate virusurile. Aceste condiţii înlesnesc transmiterea de virusuri de la un purtător, la mai mulţi călători.
3. Anotimpul: De regulă, gripele încep toamna şi dispar primăvara. Epidemia de gripă din 2009 s-a declanşat, conform comunicatului mexican la OMS, la 18 martie şi nu se ştie când va atinge apogeul. Organizarea sanitară mexicană a funcţionat cu o eficienţă parţială - dintre cele 63 de cazuri mortale declarate iniţial nu se poate conclude precis că în toate cazurile decesul a survenit în urma acestei gripe, anchetele epidemiologice nu au izbutit să stabilească sursa infecţiei şi nici când a izbucnit epidemia (când au apărut primele cazuri) şi cu ce amploare.
4. Grupa de vârstă: Grupa uzuală de risc la gripele obişnuite, în funcţie de vârstă, cuprinde populaţia trecută de 60 de ani. Actuala epidemie ocoleşte această grupă, preferând cu predilecţie populaţia de sub 40 de ani.
5. Fenomenul de aisberg: La bolile infective care nu dau mortalitate de 100 % există fenomenul de aisberg adică, cazurile manifeste clinic constitue doar o parte, mai mică sau mai mare, din populaţia infestată, purtătoare de germen, infectivă şi rezistentă faţă de germen. Deoarece încă nu s-au făcut cercetări pe eşantioane de populaţie, procentul de purtători sănătoşi este necunoscut. Este bine de ştiut că, cu cât procentul de populaţie rezistentă/imună este mai mare, cu atât scade amploarea epidemiei (efectul turmei), potrivit Wikipedia.



stiri-exacte.blogspot.com

- Copyright © ŞTIRI EXACTE - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -